L’ABÚS SILENCIÓS: Viure amb un/a psicòpata

(Part 1. IDENTIFICACIÓ D’UN/A PSICÒPATA)

He decidit escriure aquest article, com a continuació de l’article del propòsit de les relacions humanes, per ajudar  les persones que estan enganxades en relacions molt tòxiques i que no entenen per què es mantenen allà i per comprendre les conseqüències que té aquest lligam. Com que el tema és molt extens he cregut adequat dividir l’article en diferents parts. Una primera part per identificar i prendre consciència si realment s’està compartint la vida amb un/a psicòpata. Una segona part per comprendre els efectes i les conseqüències que provoca aquest vincle tòxic. I una tercera i última part amb consells per poder finalitzar la relació i poder recuperar l’autoestima després del trauma que provoca la relació. 

Tot i que estem envoltats de psicòpates (només cal veure la societat on vivim), aquest article va molt enfocat a les relacions de parelles, ja que és el vincle amb qui es comparteix més intimitat i vulnerabilitat. El tipus de violència que es viu en aquest tipus de relació no és física, sinó emocional i psíquica. D’aquí que passi desapercebuda per als amics i familiars de la parella. Es viu d’una manera silenciosa, tot i que les repercussions són tan nefastes com la violència física.   

Si estàs interessat a llegir aquest article segurament ets una persona empàtica, una persona sensible, tolerant, respectuosa,  receptiva, capaç de sentir emocions i sentiments, capaç de posar-te al lloc de l’altre, amb ganes d’ajudar el proïsme i estar al servei de la humanitat, desenvolupant els teus propis talents en qualsevol activitat que facis. 

QUÈ ÉS UN PSICÒPATA?

Una persona psicòpata és tot el contrari. Quan escoltem la paraula psicòpata, de seguida connectem amb totes aquelles imatges de pel·lícules d’assassins en sèrie, lluny de la nostra realitat diària.  Aquest tipus de psicòpates no és el més comú , per sort. L’altre tipus de psicòpates, el més abundants, és el que anomenem psicòpates integrats. Aquests conviuen camuflats entre nosaltres. Poden ser companys de feina, amics, caps, familiars o la nostra parella. Aquests no passen a la violència física, sinó a un tipus de violència més subtil, però no per això menys traumàtica. Actuen des de la manipulació, des de la mentida, des de l’abús,  des de la culpabilització a l’exterior, des del victimisme, des del control, des del judici, des de l’egoisme i sobretot des de la falta d’empatia i sentiments

Des del punt de vista espiritual i energètic, els psicòpates i les persones empàtiques tenen una diferència abismal pel que fa el seu sistema energètic. Per fora tots tenim la mateixa aparença humana, però a l’interior,  el sistema energètic és diferent. (Per a més informació sobre l’anatomia energètica, aquí l’article del sistema energètic). 

Tots posseïm un sistema de chakres. Els chakres són centres d’energia que permeten rebre i transformar l’energia vital. Cada chakra té una funció concreta. Tenim set chakres principals. El primer ens connecta amb la terra; el segon amb la creativitat i sexualitat; el tercer amb les emocions i el valor propi; el quart amb l’amor incondicional; el cinquè amb l’expressió; el sisè amb la claredat i la intuïció; i el setè amb la connexió amb el tot o amb l’univers. 

La persona empàtica té tots els chakres actius, i és capaç d’estar connectada tant  al món material com al món espiritual. 

La persona psicòpata només està connectada als tres primers chakres. Per tant, només és capaç d’experimentar l’abundància material, la sexualitat i el propi valor, però aquest es manifesta en forma d’orgull. És el que coneixem també com la persona egoista o narcisista que només mira pel seu interès i que és incapaç de connectar amb les emocions de compassió i amor. Tampoc no té cap mena de connexió amb la seva essència o amb el món espiritual. Són persones que l’únic que experimenten com a emoció són la ràbia i la frustració. Això passa simplement perquè a nivell evolutiu de l’ànima, aquesta no pot assumir una experiència de vida on estan actius tots els chakres, i decideix experimentar una vida més materialista. 

Així doncs, en una persona empàtica, els pensaments i les accions passen pel cor. Mentre que en els psicòpates, el pensament passa directament a l’acció, sense cap mena d’amor o empatia. 

S’han de vigilar molt, sobretot en tot el moviment espiritual, les persones que tenen molts coneixements sobre espiritualitat o que es fan dir mestres o gurus, ja que darrera d’aquesta màscara hi ha just l’objectiu de fer diners o aprofitar-se i nodrir-se de l’energia vital o sexual de les persones empàtiques. Per tant és important observar els actes d’aquestes persones, no el que prediquen. Ha d’haver-hi una coherència entre la ment, el cor i l’acció.

D’aquí neix també el terme de vampirisme energètic. Els psicòpates, com que són persones que no estan connectades amb el tot a través del setè chakra, no tenen la capacitat de nodrir- se i recarregar-se per elles mateixes, així doncs, necessiten alimentar-se de l’energia vital dels altres. Un indicador molt clar és la seva incapacitat d’estar bé i en pau en soledat. Necessiten estar amb gent, sigui per criticar o per victimitzar-se.

La majoria de vegades és la persona empàtica  qui acaba alimentant el psicòpata, perdent d’aquesta manera energia vital, dinamisme, força i autoestima. D’aquí la necessitat imperiosa d’aprendre a posar límits per preservar la pròpia energia. 

COM IDENTIFICAR UN PSICÒPATA?

Per tant, per identificar  un psicòpata integrat, un no es pot basar en el que mostra o diu aquest, sinó en els  seus actes. Aquí teniu una llista de diferents accions o comportaments d’una persona psicòpata en les relacions de parella. Recorda que no hi ha gènere en la psicopatia. Per tant pot ser tant un home com una dona.

Pots utilitzar els punts com una forma de test, per veure si la persona que tens en ment és psicòpata o no. A partir de 10 punts afirmatius ja es pot considerar una persona psicòpata. Després simplement indiquen el grau i la intensitat de la psicopatia.  

1.     Et bombardeja d’amor al principi de la relació, tot és idíl·lic. Tot va molt de pressa, i molt ràpid compartiu amics, família i/o espai vital.  Hi ha una sensació d’haver trobat l’ànima bessona. Aquesta sensació dura poc. De seguida, es desinfla i comencen els conflictes. 

2.     De seguida mimetitzen amb tu i et fa saber que compartiu els mateixos somnis, les mateixes aspiracions. Res d’això no és veritat. Passa el temps i res no es mou per avançar en aquestes promeses o aquests ideals. 

3.     Tot el que diu queda en paraules que se les acaba emportant el vent. Els seus actes difereixen de tot el que diu. 

4.     Trenca contínuament les seves promeses, pactes o acords i no és fiable en les seves paraules ni en els seu compromisos amb tu.

5.     No està al teu costat en els moments difícils personals, de crisis o altres.

6.     Mai no et recolza en el que fas, i sembla menysprear totes les teves opinions per sistema.

7.     No valora ni estima la meravellosa persona que hi ha en tu. És incapaç d’apreciar tota la teva llum i el teu potencial.  Moltes vegades et sents invisible, o que has d’esforçar-te perquè arribi a captar la teva essència.

8.     En el fons enveja la teva llum i bondat, per això et menysprea, denigra i maltracta, doncs li recordes la persona que mai no podrà ser. Com que ell no pot brillar, no suporta que ningú ho faci. Per això farà el possible per anar minvant la teva vitalitat i la teva llum.

9.     És incapaç de sentir amor per tu, l’únic que sent és una sensació de possessivitat.  

10.  No hi ha evolució en la seva persona, sempre està repetint els mateixos conflictes i és incapaç de transcendir-los. 

11.  No necessita mai ajuda, sobretot a nivell terapèutic. Busca les solucions miraculoses sense esforç.

12.  Fuig de tot el que suposa un esforç, una implicació o un compromís . 

13.  No té moral de cap tipus. 

14.  Viu parasitàriament de tu, aprofitant-se del teu treball, del teu esforç, dels teus diners, del teu recolzament social, professional o emocional.

15.  No sent cap mena de gratitud o reconeixement pel que dónes i fas per la relació. Sent que és normal només rebre.

16.  No assumeix la mínima responsabilitat respecte a la vida de parella (despeses, neteja, consums, factures).

17.  S’aclaparao es molesta quan li demanes el mínim favor.

18.  Mai no se sent culpable per res ni responsable per ningú. 

19.  No respecta els teus espais, la teva intimitat o les teves pertinències personals. 

20.  Pensa que la persona que es preocupa per l’altre és dèbil, dependent o fràgil.

21.  Mai no juga en equip com a company lleial al teu costat i sempre té una agenda encoberta amb fins egoistes i interessos particulars. 

22.  Té addiccions, sigui en el joc,  en les drogues, en l’alcohol o en la sexualitat (són fetitxistes i grans consumidors de pornografia).

23.  Mai no està disponible o bé no té temps per a tu: aniversaris, festes o celebracions importants.

24.  T’aparta de la seva família o simula tan sols que ets un amic o conegut.

25.  El seu historial amorós, segons ell/a està ple de parelles boges, narcisistes, psicòpates, bordelines…

26.  No explica res del seu passat

27.  Talla la comunicació amb tu durant hores o dies sense donar explicacions o raons.

28.  Té períodes de desaparició estranyes dels quals no t’explica res i s’enfada si li preguntes. Et tracta de controlador/a.

29.  Tendeix a crear el caos des del moment que s’avorreix de la rutina i de la vida de tots els dies. Necessita experiències sempre excitants, i això ho troba a través del conflicte. Doncs, crea i provoca situacions d’ansietat recurrentment. 

30.  Sent una insatisfacció permanent, i sempre necessita omplir aquest buit  a través de noves adquisicions materials. 

31.  Et pot inundar de regals cars, a vegades sense tenir en compte els teus vertaders gustos. 

32.  T’enganya, et menteix o et traeix repetidament sense cap problema moral.

33.  No sembla tenir amics propers o íntims  als qui pugui parlar en profunditat. Totes les seves relacions són superficials o per interès. 

34.  Simula emocions sense ser autèntiques. Les úniques que pot sentir són la ràbia o la frustració. No sent compassió per res i per ningú.  

35.  Afirma que ningú l’entén i que ell és únic. Les altres persones no saben o no són suficients per a ell/a.

36.  Dóna molta importància a la seva aparença exterior(ja que no té un món interior) i això ho mostra a través de les robes de marca, maquillatge, cotxes cars, publicar contínuament a les xarxes socials la seva vida (selfies). Té una compulsió en mostrar-se perquè les altres persones el vegin, el reconeguin i l’envegin. 

37.  Té una imatge pública impecable, des de fora és vista com una persona carismàtica i segura d’ella mateixa. 

38.  És un/a manipulador/a per naturalesa, i estafa sempre que pot, per un benefici propi sense importar-li les conseqüències.

39.  Té un Ego immens i creu que està per sobre de la llei, i això justifica que pugui estafar, robar o mentir per un benefici propi. No té remordiments.

40.  Es fa passar per víctima de l’entorn, culpabilitzant sempre els altres de tot el que viu.

41.  És incapaç d’expressar-se a cor obert, en sinceritat. Té molta dificultat per comunicar-se en la relació. 

42.  Et jutja i  critica  les teves pròpies opinions,  la teva manera de ser o de fer,  la teva aparença física , remarcant tots els defectes i fent-te creure que no ets suficient per a ell/a, que no estàs a la seva altura, i això justifica que puguin entrar terceres persones a la relació. 

43.  Té relacions molt estretes amb homes o dones, fent-te sentir que ells estan molt sol·licitats i que en qualsevol moment poden sortir de la relació. 

44.  En la relació hi ha una tercera persona, no cal que sigui física, pot ser un/a ex que encara està a la seva ment o amb qui manté contacte. 

45.  És  incapaç de tallar la comunicació amb les relacions passades

46.  No pots tenir amistat de l’altre sexe ja que t’acusa d’enganyar-lo/a. Ell/a en canvi en pot tenir tants/es com vulgui.  

47.  Té un cert grau de possessivitat i es permet el luxe de dirigir els teus gustos o preferències. 

48.  Utilitza el sexe com una eina de control en la relació. 

49.  Té fantasies sexuals lligades a la perversió o al masoquisme, i si tu et negues a fer aquestes pràctiques, et tracta de reprimit/da. Fent-te creure que tens una dificultat amb el sexe.

50.  Quan poses distància al vincle, comença a victimitzar-se, recordant-te tots els traumes que ha passat, i que et necessita al seu costat, que no pot viure sense tu, que tu ets l’única persona que l’entén. 

51.  Quan proposes compartir temps amb ell/a, et tracta de dependent i que sempre estàs sol·licitant la seva presència. No s’implica afectivament. Sempre hi ha un certa fredor o distància i tens la sensació que sempre ets tu qui tens ganes de fer coses amb ell/a.

52.  Li agrada presumir de la seva capacitat de llegir gestos, dominar la comunicació no verbal, la mirada i de manipular a la gent gràcies a tot això. 

53.  T’obliga a convertir-te en investigador privat a causa dels seus estranys comportaments.

PER QUÈ ATREC A LA MEVA VIDA UN/A PSICÒPATA? 

Prendre consciència que la teva parella és un/a psicòpata pot ser de les coses més traumàtiques que es poden viure a la vida. La parella és el vincle més sagrat, en  què dues ànimes comparteixen la seva integritat i vulnerabilitat en tots els sentits. Sentir-se enganyat o traït per la persona que estimes és un dels dolors més grans. És una pèrdua de la confiança i del respecte. Però com molt bé vaig explicar a l’anterior article, El propòsit de les relacions humanes, tota relació és un aprenentatge, i sí que és veritat que el pas d’un psicòpata per la teva vida és devastador, però el seu objectiu principal és que aprenguis a valorar-te,  a recuperar la teva autoestima i a posar límits d’una vegada per totes

Normalment arriba aquest tipus de persona en moments que la teva percepció i valoració  de tu mateix/a és molt baixa i també en moments o situacions de vida de molta vulnerabilitat. Per exemple:

–       Durant períodes d’abandó, soledat o aïllament de la teva família, amics o éssers estimats. 

–       Durant o després de separacions, divorcis o problemes de parella traumàtics.

–       En etapes de disminució radical de la teva autoestima.

–       Durant períodes en què has perdut la seguretat en tu mateix/a i que necessites sentir-te recolzat o validat pels altres.

–       En arribar i trobar-te sol/a en una nova ciutat o país

–       Fent el dol de la mort d’un ésser estimat o d’una figura de protecció. 

–       En una situació de pèrdua de treball o crisi laboral.

–       Durant una malaltia.

–       En qualsevol altra situació de pèrdua, abandó o estrès vital i existencial

Si molts d’aquests punts et ressonen i sents que la teva parella actual o passada té aquests comportaments o actituds no dubtis que estàs davant d’una persona psicòpata, narcisista i egoista. Aquest tipus de persona és un depredador que s’alimenta de l’energia dels altres. La seva vida es basa en treure el màxim profit de totes les persones que es troba al seu davant. Quan ja ha succionat tota la teva energia, llavors et deixa com un drap brut, a la recerca d’una nova presa, plena d’energia i vitalitat. Bàsicament són paràsits. Tenen un buit existencial i són incapaços de sentir satisfacció i/o plenitud. Per tant, depèn de la persona empàtica que posi els límits necessaris i surti com més aviat millor d’aquesta relació. Un psicòpata no canvia. Un empàtic, en canvi, pot aprendre a valorar-se, a respectar-se, a posar límits  i a sentir-se mereixedor d’una relació sana amb un altre empàtic

4 Replies to “L’ABÚS SILENCIÓS: Viure amb un/a psicòpata”

  1. Directe, precís i amb moltíssima informació. Queda ben clar de que tracta una psicopatia d’aquest tipus i que va anul·lant a la persona que acompanya poc a poc. Moltes graciesss!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s