L’ABÚS SILENCIÓS: Viure amb un/a psicòpata

(Part 3. ACTUACIÓ I RECUPERACIÓ DE L’AUTOESTIMA)

El primer pas per sanar-se i recuperar la salut, la vitalitat i el benestar és prendre consciència de l’origen d’aquest malestar. Viure amb un/a psicòpata et destrueix i et desconnecta de la teva essència i potencial. Si et sents identificat/da amb els efectes o el patró de com es desenvolupa la relació, no dubtis que estàs davant d’una relació tóxica (article part 1: Identificació d’un/a psicòpata i article part 2: Efectes i conseqüències de la relació amb un/a psicòpata) és important, doncs, dedicar temps a comprendre el què t’està passant, entendre-ho tot des de la ment racional i  demanar ajuda si és difícil fer-ho sol/a. Hi ha molts llibres, blogs, canals de YouTube que parlen sobre el tema (psicòpates integrats, narcisistes,…). No dubtis a informar-te si creus que podries mantenir un vincle amb un/a psicòpata. 

En aquest tipus de relació no hi ha amor, perquè en primer lloc tu deixes d’estimar-te a tu mateix/a, t’abandones i vas permetent que la teva parella vagi destruint encara més la teva autoestima i integritat. Recorda que un psicòpata és incapaç de sentir amor o d’estimar, i que si està amb una persona empàtica, simplement és perquè necessita alimentar-se energèticament. No té la capacitat de connectar-se amb el cor i la bondat. Així que a poc a poc es va alimentant de la teva, fins que ja no quedi més energia per succionar. Són infeliços per naturalesa, eternament insatisfets i destrueixen tot allò que està a prop seu. 

L’única solució és marxar del seu costat definidament i no mantenir cap mena de contacte.  

COM FINALITZAR UNA RELACIÓ AMB UN/A PSICÒPATA?  

1.     El primer pas és identificar i prendre consciència de com funciona la ment d’un/a psicòpata i com es desenvolupa la relació amb ell/a. Per això cal un procés mental d’anàlisi i estudi, per anar reconeixent tots els mecanismes i patrons. És una primera etapa de claredat, de posar llum i consciència al problema.  

2.     El segon pas seria parlar-ne amb el teu cercle més íntim,  i escoltar amb atenció i humilitat com veuen la situació. Segurament el teu entorn més íntim ja era conscient d’això. És importantíssim envoltar-te de persones que t’estimin realment sense condició. Poden ser familiars, amics…. Si et sents sol o aïllat,  no dubtis a demanar ajuda a un terapeuta especialitzat en el tema, per acompanyar-te en aquest procés de sanació. El caliu i l’afecte són indispensables. És necessari recuperar un espai de seguretat, on no et sentis en perill. 

3.     Un cop la situació sigui clara per a tu, el pas més difícil és marxar i deixar la relació. És important posar distància immediata i no mantenir cap mena de contacte. Si hi ha fills en comú, simplement es busca un mediador per anar resolvent els temes més legals. És una etapa on un s’ha de deixar ajudar pels amics i familiars. Si econòmicament és difícil fer aquest pas, no dubtis a demanar ajuda als serveis socials. Aquí no valen excuses. El teu benestar i integritat són  essencials per recuperar la teva vitalitat i salut. 

4.     En la fase de separació s’activa l’amnèsia selectiva, només es recorden els bons moments i la intensitat del vincle. Pot ser, fins i tot, que el/a psicòpata intenti tornar a la fase d’idealització (article part 2: Efectes i conseqüències de la relació amb un/a psicòpata) realçant totes les teves virtuts, totes les experiències que heu viscut junts o fins i tot actuant amb el rol de víctima, fent-te saber que ets l’amor de la seva vida, que sense tu no pot viure, que la vida no té sentit sense tu. També és possible que torni a la fase de denigració, culpabilitzant-te de tot i fent-te sentir encara més malament. O fins i tot que et mostri les seves noves conquistes, fent-te saber que no eres tan important. Cada psicòpata té el seu “modus operandi”.

En aquesta fase és importantíssim escriure un diari o una llista, recordant-te a tu mateix/a, totes les situacions traumàtiques que has viscut en la relació. Totes les vegades que ha fet comentaris desvaloritzants de la teva persona, de totes les vegades que t’ha mentit, que t’ha manipulat o que t’ha traït… Pots fer una cronologia i anar observant com cada vegada la fase de denigració ha estat més dolorosa i la fase d’idealització o seducció ha durat menys temps. 

Recorda’t a través d’aquestes notes del per què has decidit posar fi a aquesta relació.  Per això, EL CONTACTE ZERO és indispensable, ja que fins que no recuperis el sentit comú i la fortalesa interior, cada contacte que tens amb el/la psicòpata et desestabilitza completament. Necessites un temps per recuperar-te i enfortir-te. 

5.     El cinquè pas seria donar-te la permissió d’expressar les teves emocions. Necessites fer el dol, necessites plorar i anar fent sortir totes aquestes emocions reprimides i bloquejades al llarg de la relació. La sanació passa per l’acull i el reconeixement de tot el que has viscut. 

6.     El sisè pas seria començar a valorar-se de nou i cuidar-se. És important adquirir hàbits més sans en l’alimentació, el moviment, la higiene, el descans…

Torna a connectar amb les teves passions i els teus talents. Què t’agradava fer abans de mantenir la relació amb el psicòpata? (naturalesa, cuina, esport, lectura, investigació, pintura…)? En què eres bo/na? Què és el que et feia gaudir i sentir plaer i vitalitat?

Si no saps què és tot allò que et fa vibrar, pren el temps per descobrir-ho, hi ha moltes eines per saber quin és el teu potencial (article: El talent, què és i com connectar amb ell ?).

Connectar-se amb el cos físic, a través de l’esport, el ioga, la consciència corporal, el tai-txí… ajuda enormement a connectar amb els sentits i amb la pròpia essència. També és important aprendre a meditar, a estar present…I naturalment a cuidar la teva imatge externa, per anar poc a poc veient-te millor.

Anar seguint aquestes pautes i fases et pot  ajudar realment a anar enfortint la teva pròpia autoestima. De fet, l’objectiu espiritual de creuar-te amb un psicòpata és el treball del valor propi. És una oportunitat enorme per posar-te en primer lloc, com a protagonista de la teva vida, aprenent que l’amor primer neix amb tu mateix/a, i que després, des d’aquesta plenitud, es pot compartir amb els altres. Superar i sanar la relació amb un psicòpata t’enforteix en tots els nivells i t’aprèn a posar límits quan alguna situació o persona et danya. Ja no permets mai més que ningú et tracti amb menyspreu. I realment és així, aprens a saber qui ets, què t’agrada i què no, aprens a cobrir les teves necessitats i a tenir relacions sanes amb altres persones que també s’estimen i es valoren. Sense dependències emocionals.

És un camí que val la pena, i prendre’n consciència és el primer pas. Ànims i molt d’amor cap a tu mateix/a.No dubtis a sol·licitar ajuda. En aquesta situació és indispensable sentir-se recolzat i estimat.

2 Replies to “L’ABÚS SILENCIÓS: Viure amb un/a psicòpata”

  1. Moltes gràcies per escriure aquests articles que segur seran de gran ajuda a persones que la necessiten. Una informació molt detallada i precisa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s